Branża spożywcza - Artykuły, porady, analizy

Pieczywo bezglutenowe
2025-01-22

Dieta bezglutenowa to sposób żywienia, który zakłada wykluczenie glutenu – białka obecnego w pszenicy, życie, jęczmieniu i ich pochodnych. Gluten może powodować niepożądane reakcje u osób z celiakią lub nadwrażliwością, prowadząc do objawów takich jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy problemy skórne. Aby uniknąć tych dolegliwości, konieczne jest całkowite wyeliminowanie produktów zawierających ten składnik.

Dystrybutor wody
2025-01-20

Urządzenie zwane dyspenserem lub dystrybutorem wody służy do magazynowania, chłodzenia, podgrzewania oraz wygodnego podawania wody. Jest to funkcjonalne rozwiązanie, które sprawdza się w wielu miejscach, takich jak biura, domy, szkoły, placówki medyczne czy przestrzenie publiczne. Dostępność różnych modeli dyspenserów umożliwia ich dopasowanie do specyficznych wymagań użytkowników.

Jakie są rodzaje miodów i jakie mają właściwości zdrowotne?

Pszczoły w ulu. Rodzaje miodów
2025-01-20

Miód jest naturalnym produktem pszczelim, który od wieków zyskuje uznanie nie tylko dzięki wyjątkowemu smakowi, ale również swoim właściwościom zdrowotnym. Rodzaj miodu zależy od źródła nektaru lub spadzi, z którego pochodzi. Każdy typ miodu wyróżnia się odmiennym smakiem, zapachem, teksturą i korzyściami zdrowotnymi. Poznaj najczęściej spotykane rodzaje miodów oraz ich zastosowanie w walce z różnymi dolegliwościami.